Artikelen

Een overzicht van artikelen geschreven door Helen Gerretsen over onderwerpen die haar bezig houden, zoals de verandering van het klimaat en de omgang van de mens hiermee.

Kerstverhaal Bu en Iedje

Kerstverhaal Bu en Iedje

Bu en Iedje Zeker een keer per week ga ik langs bij de buurvrouw. Bu is oud. Ze was advocaat, maar nu niet meer. Ze heet Anne Fleur, maar ik zeg Bu. Ik ga ’s middags, na school, nu voor…
Kernenergie is nergens voor nodig

Kernenergie is nergens voor nodig

Daar is het weer: kernenergie bovenaan de agenda. Niet zo’n grote verrassing. De noodzaak om te stoppen met fossiele brandstoffen is inmiddels dankzij de milieubeweging voor iedereen duidelijk. Wetgeving daarop is onontkoombaar. Kolencentrales zullen worden gesloten, miljardensubsidies aan de fossiele…
Overheid slechte ouders

Overheid slechte ouders

Hoe kan het dat wij een overheid hebben die ons verwaarloost in plaats van ons verzorgt? Een overheid die plundering en vervuiling van de aarde met subsidies stimuleert, in plaats van ze te bestrijden. Die er hoogstens aan wil verdienen,…
Ingrijpende tijden

Ingrijpende tijden

Iedereen voelt het: we zijn ingrijpende tijden ingegaan. Tijden die een beroep doen op onze weerbaarheid en veerkracht. De vraag is: zijn wij ertegen opgewassen? De leegroof en vervuiling van de aarde bedreigt mens, dier en plant. Alleen al om…
Het genoeg

Het genoeg

We weten het: de aarde wordt leeggeroofd, opgestookt en verstikt door vervuiling. Dat moet ophouden. Het kan ophouden als de overheid bij het bedrijfsleven hoge belastingen heft op grootgebruik van grondstoffen en energie. Dan krimpt vanzelf de productie en de…
Dit moeten we weten

Dit moeten we weten

We moeten weten dat de grote klimaatmaatregelen nu echt gaan komen en dat we het recht hebben daarover geïnformeerd te worden. Wat kunnen we verwachten? Om de vervuiling van de lucht te stoppen, moet er belasting worden geheven op de…
Deprivatie

Deprivatie

Onze samenleving leeft niet meer samen. Samenleven is aandacht hebben voor elkaar, meeleven, delen wat er in je leeft en waar de ander iets aan heeft. We hebben elkaar weinig meer te bieden. Ja, soms maken we een praatje, zo…
Zin van het leven – Een factor zijn

Zin van het leven – Een factor zijn

De Volkskrant had in 2019 en 2020 een rubriek met interviews over: de zin van het leven. In die tijd heeft de krant ook lezers de gelegenheid geboden om volgens dezelfde opzet een interview in te sturen over de eigen…
Een volk in angst is een buitenkans voor de macht

Een volk in angst is een buitenkans voor de macht

Waarom het coronabeleid zo oneerlijk is. Het coronabeleid is na een geloofwaardig begin geleidelijk diffuser geworden. Er kwamen vraagtekens bij de doelmatigheid van de maatregelen en zelfs bij de waarde van de schijnbaar harde cijfers. Naarmate de politiek stelliger werd,…
Kernenergie is overbodig

Kernenergie is overbodig

De discussie over kernenergie is weer springlevend. De provincie Overijssel vroeg onlangs al haar gemeenten of ze een kerncentrale zouden willen. Kernenergie? Nergens voor nodig, zegt Helen Gerretsen.